Synfel

Närsynthet
En närsynt person ser bra på nära håll men sämre på avstånd. Ju längre bort, desto oklarare blir det. Detta beror på att ögat är för starkt brytande i förhållande till dess längd. Ljusstrålarna bryts då för starkt och bilden hamnar framför näthinnan. Ofta kan man känna sig trött i ögonen och man kan även få huvudvärk, detta beror ofta på att en närsynt person kisar för att se lite bättre på långt håll.

Översynthet
Tecken på översynthet är att du har svårt att se tydligt på nära håll. Många barn är översynta men vet inte om det, eftersom de omedvetet spänner sina ögonmuskler som ändrar linsen i ögat för att se klart. Denna ansträngning blir dock jobbigare ju äldre du blir, du får ofta huvudvärk, ögonvärk, blir trött, får otydlig syn vid närarbete och i vissa fall tåras ögonen. När man är översynt har ögat för svag brytkraft i förhållande till dess längd, så att den skarpa bilden hamnar bakom näthinnan istället för på näthinnan.

Astigmatism
Symptomen på astigmatism kan variera. Ett runt föremål kan t ex upplevas som ovalt, vissa bokstäver kan vara svårare att urskilja än andra, och du ser vissa sidor av ett föremål suddigt. Huvudvärk är ett annat symptom. Astigmatism beror på att din hornhinna har en ojämn krökning av något slag. Ojämnheten gör att ljusstålarna bryts i olika riktningar så att de hamnar på olika ställen på din näthinna, i stället för att ha sitt fokus på en enda punkt. Har du lätt astigmatism upplever du ofta att du har perfekt syn, men du måste anstränga dig för att se klart i vissa situationer. I längden blir dina ögon uttröttade, vilket kan ge huvudvärk, röda och grusiga ögon. Astigmatism kan vara ärvd, men kan också uppkomma efter skador eller operationer.

Presbyopi
När ditt öga är fullt fungerande justerar det självt skärpan från objekt på både långt och nära håll. Men med stigande ålder blir den mjuka linsen i ditt öga allt hårdare och mindre elastisk. Du kanske märker att du måste hålla tidningen på lite längre avstånd framför dig ”armarna räcker inte till”, man kräver bättre belysning än tidigare eller måste flytta datorskärmen för att se helt klart. Andra tecken är huvudvärk och ansträngda ögon. Förändringen kallas presbyopi. Alla människor blir presbyopa oavsett om de redan har andra synfel eller inte och de flesta börjar märka av det i 45-årsåldern. Är du översynt märker du som regel av presbyopin lite tidigare än om du är närsynt, eftersom närsynta kan ta av sig glasögonen och se på nära håll. Synfelet ökar sedan i takt med din ålder men brukar stabilisera sig i 65-årsåldern.