Ögat

Ögat fungerar som en kamera, alla dina synintryck uppstår genom ljusstrålar från din omgivning som ögat tar in genom pupillen. Ljuset bryts genom hornhinnan och går in i ögat genom linsen. Ljusstålarna når sedan din näthinna, där finns det två typer av synceller: tappar och stavar. Stavarna är mycket ljuskänsliga, vilket gör att de fungerar även i mörker. Dock kan de inte skilja mellan olika färger, och de har dålig synskärpa, det vill säga de har svårt att skilja på detaljer. Tapparna å andra sidan som ger dig färgseendet, ger hög synskärpa under goda ljusförhållanden. Ju tätare tapparna sitter, desto högre blir synskärpan.

För att få en sån bra bild som möjligt till näthinnan krävs att ögats delar framför näthinnan är så genomskinliga som möjligt.

Bilden från näthinnan skickas vidare via synnerverna till syncentrat i hjärnan för full bearbetning och tolkning.

Ögat har även många muskler som gör att du snabbt kan flytta blicken mellan olika föremål på olika avstånd. Har du ett öga utan synfel så tittar du avslappnat på långt håll, och spänner ögat för att titta på nära håll. Detta sker naturligt, och du kan då se skarpt på både avstånd och på nära håll. Fungerar inte detta som det ska har du ett synfel av något slag. Då behöver du glasögon, eller kontaktlinser, som med korrigerande glas hjälper ögat att bryta ljuset på rätt sätt. De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet, presbyopi och astigmatism. Synfel är ofta ärftliga, men påverkas även av miljön vi vistas i.

Det är sex muskler som styr ögonen åt alla olika håll. Det krävs att ögonen rör sig lika åt alla håll för att hjärnan ska kunna tolka bilden. Om ögonen rör sig olika kan det bero på en skelning. En skelning kan ge besvär som huvudvärk, dubbelseende och irritation i ögonen.

Visst är synen ett fantastiskt sinne och tänkt att alla dessa saker ska fungera för helt perfekt för en bra syn.